Historie
Home
De Band
Bezetting
Historie
Repertoire
Evenement
Knallebal
Eerbetoon Jurgen
Foto Album
Jubilea
Logo
Kontakt adres
Links
YouTube
Updates
Site map

 

 

De Naam

Dweilband "de Spuipuiten" is in 1979 ontstaan op initiatief van enkele leden van de wijkvereniging "Het Spui" in Oudenbosch. Omdat Oudenbosch tijdens de karnavalsdagen "Puitenol" genoemd wordt en de inwoners die dagen dus als "Puiten en Dikkopkes" door het leven gaan, was de naam voor de band snel gevonden. Aanvankelijk woonden alle leden van de band dan ook in de wijk "Spui", maar momenteel woont bijna geen enkel lid meer in het Spui. Wil Haadsma is vanaf de oprichting lid; tot 28-02-2003 actief als saxofoniste en op die datum benoemd tot rustend erelid.

De Karnavalsoptochten

De band heeft al meer dan 35 jaar een muzikale bijdrage geleverd aan de karnavalsoptochten in het Puitenol. Na enkele jaren werden we te lui om te lopen en werd er een vervoermiddel geregeld. De wagen werd elk jaar groter en uitgebreider (1 jaar zelfs met aanhangwagen). Na een paar strenge winters vond men dat stilzitten op een wagen (ondanks de Beerenburger en Oudenbossche Pop) toch te koud. Daar kwam ook nog bij, dat onze bouwruimte (het oude veilinggebouw) eerst gesloten werd en later dus volgens de puitenolse traditie afgebrand is. Daarom gaan we sinds 1991 weer lopend in de optocht (de Beerenburger en Schrobbelèr is wel gebleven).

De Optredens en andere evenementen

In 1991 is door de Spuipuiten ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan een groot kapellenfestival georganiseerd. Naast de optredens tijdens het karnaval zijn we als dweilband het hele jaar actief op braderiën, festivals, etc.
Enkele opmerkelijke optredens zijn geweest:
- Serenade vanuit 4 lelijke eenden cabriolet ter gelegenheid van de geboorte van Erik Jongmans in 1985.
- Winnaar van de Puitenolse karnavalslied-verkiezing in 1989, 1990, 1991, 1996, 2006, 2016 en 2020.
- Muzikale act tijdens Puitenolse Kwaokavond in 1992. In 2000 in samenwerking met het Old Forest Formation Team.
- Het grote Korenbouters Royal circus-gebeuren in de tent van circus ROYAL in Dordrecht 1995.
- Jaarlijks optreden in "De nacht van Nijverdal" (waar 2 van onze leden wonen!) van 1997-2000.
- Het Ramspoedfestival van de kapel "De Rammen" in de Bonifatiuskerk in Dordrecht in 1999 en 2002.
- In 2001 hebben we ter gelegenheid van ons 22 jarig bestaan onze Spuipuiten karnavals-cd "TwentieToe" opgenomen en gepresenteerd op een grandioze jubileum-feestavond in het oude aula-gebouw van St Louis
- In 2002 hebben we samen met karnavalsvereniging "De Kakkeduten" en de feest-band "Nie Mauwe, Maot Ouwe" op de karnavals-zaterdag het 1e Knallebal georganiseerd bij ons thuishonk Dansschool Uijtdewilligen (wat tegenwoordig Dutch Dance Academy heet).
- 21-02-2023 hebben we op de dinsdagmiddag van karnaval een zeer geslaagd en gezellig optreden verzorgd bij het FijnFisjeNie café in Eindhoven, dat live uitgezonden werd bij Omroep Brabant.

Het Potverteren

Elk jaar wordt na de karnaval een potverteeravond georganiseerd. Dit fenomeen is begonnen als een avondje uit eten en bowlen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een middag/avond/nacht-gebeuren met aktiviteiten als een fietstocht op notenschrift, een cursus country-dansen, een alternatieve sportdag, een weekend in slot Wallstein, een reclame-act annex amateur-video training, jeux-de-boules toernooi, survival-tocht, boerengolf, karten, boogschieten, oud hollandse spelen, tandemfietstocht, paardrijden en zelfs een halloween-party (incl. dropping). Elk jaar blijft de nieuwe potverteeractiviteit tot het laatste moment een verrassing.
 

De Trainingskampen

De Spuipuiten zijn reeds meerdere keren op trainingskamp geweest, meestal als start na de zomerstop:
- Kanoweekend over de Mark en Vliet met overnachting in de boomgaard. Na gigantisch noodweer in de 2e nacht zijn we 's morgens vroeg naar huis gevlucht.
- Herkansing kanotocht in combinatie met fietstocht. Het was nu wel droog, maar er stond me toch een wind!
- Weekend in de franse Ardennen met roeiwedstrijd in drooggevallen beek en spontane serenade op een lokaal bruiloftsfeest.
- Survival-weekend op, om (en in) de rivier de Regge.
- Kampeer-weekend in Nijverdal met onder meer de Brabantse kampioenschappen openlucht klootschieten, waarbij Mark bijna een lokale onschuldig toekijkende koe in coma gekloot heeft.
- Indrukwekkende krachtsinspanningen hebben geresulteerd in een verdienstelijke 2e plaats bij de carnavalstrofie, een sportief evenement, georganiseerd door de scouting.

Het 22 jarig jubileum

Op 20 oktober 2001 hebben De Spuipuiten het 22-jarig bestaan van de band gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum is tijdens de muzikale feestavond de eerste CD van De Spuipuiten gepresenteerd onder de titel "TwentieToe".

Het 33 jarig jubileum

10-11-12 was een mooie datum om het 33-jarig bestaan van De Spuipuiten te vieren. Samen met diverse Puitenolse karnavalsclubs en de dweilbands uit het Puitenol en omgeving hebben we een zeer geslaagde feestavond gehad, die gepresenteerd werd door Huub Hangop.

Willy Haadsma erelid

Op 28-02-2003 is onze tenorsaxofoniste Willy Haadsma benoemd als eerste erelid van de Spuipuiten. Deze bijzondere titel heeft ze niet alleen verdiend, omdat ze als enige lid van het eerste uur na 24 jaar haar actieve lidmaatschap beeindigt, maar bovenal voor haar inzet en bijdrage in deze periode.

Home | De Band | Bezetting | Historie | Repertoire | Evenement | Knallebal | Eerbetoon Jurgen | Foto Album | Jubilea | Logo | Kontakt adres | Links | YouTube | Updates | Site map

Laatste update deze pagina: 10-03-2023